Lunteren
08-03-18  Medaille van Verdienste voor Kimberley Bos
Op woensdag 7 maart 2018 heeft Kimberley Bos uit Ede de Medaille van Verdienste van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte de medaille en de daarbij behorende oorkonde uit tijdens een bijzondere bijeenkomst in de raadzaal waar de jonge sporter in het zonnetje werd gezet.

Het gemeentebestuur van Ede heeft Kimberley Bos deze gemeentelijke onderscheiding toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid voor haar bijzondere prestatie tijdens de olympische winterspelen in Pyeongchang. Daar behaalde zij de achtste plaats op het onderdeel skeleton.

Sportcarrière

Kimberley begon haar sportcarrière op de bobslee. Op jonge leeftijd  nam zij in 2009 deel aan de jeugdselectie voor het bobsleeën. In 2012 maakte Kimberley de overstap naar skeleton waarmee ze op de jeugdwinterspelen in 2016 brons won en zilver tijdens de wereldkampioenschappen junioren. 

Grote belangstelling

Toen bekend werd dat Kimberley Bos als eerste Nederlandse skeleton sporter naar de olympische spelen zou gaan, werd deze sport bekend in Nederland. Voor die tijd hadden niet veel mensen van skeleton gehoord. Ook in Ede was de belangstelling voor haar sportieve prestaties groot. Velen volgden haar op de voet. “Met een krankzinnige vaart van meer dan 120 kilometer per uur een baan af suizen met je hoofd naar voren. Je moet het maar durven”, aldus een trotse burgemeester Verhulst.

Met haar warme en open uitstraling is zij een ware ambassadeur voor de sport en daarmee een voorbeeld voor veel jongeren. En met haar prestaties zette zij de sport skeleton en daarmee Ede in één klap op de kaart.